torstai 4. joulukuuta 2014

Paraisten piparkakut

Parhaat piparkakut tulevat Paraisilta. Näin totesin jo ylä-asteaikoina, kun ensimmäisen kerran piparkakkuja leivoin. Erilaisia piparkakkuohjeita on lukematon määrä, eikä Paraisten piparkakkuihinkaan ole yhtä ainoaa ja oikeaa ohjetta. Näissä pipareissa erikoisuus on perunajauhot, joilla on korvattu osa vehnäjauhoista, toimii! Alkuperäinen ohje on Eijan Kanapeet -blogista. Sen verran poikkesin sivupoluille, että sovelsin mausteissa jonkin verran (käytin mitä kaapista löytyi). Lisäksi kiehautin mausteet, voin, sokerin ja siirapin kattilassa perinteiseen tapaan, vaahdottamisen sijaan. Jos piparkakkuohjetta etsit, suosittelen kokeilemaan tätä tai Eijan alkuperäistä.

250 g voita
200 g sokeria
100 g siirappia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
3/4 tl pomeranssinkuorta
1/4 tl maustepippuria
1 kananmuna
300 g vehnäjauhoja
200 g perunajauhoja
2 tl ruokasoodaa
Laita voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon kananmuna ja keskenään seoitetut kuivat aineet. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla pipareita. Paista 200 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi.

Kuorrutus:
30 g valkuaista
175 g tomusokeria 
Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Laita minigrip-pussiin ja koristele piparkakut.
Taikina laitettu vetäytymään kelmulla vuorattuun jäätelörasiaan

Jähmettyneestä taikinasta leikattu veitsellä levyjä



2 kommenttia:

  1. Noi hirvet on ehdottomasti mun suosikkejani, pitäis itsekin vielä tehdä näitä uusi satsi ennen joulua, edelliset on jo popsittu parempiin suihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma täällä. Toisen taikinaerän teko olisi edessä loppuviikosta:)

      Poista