perjantai 30. tammikuuta 2015

Runebergintortut

Olen testaillut viime aikoina erilaisia runebergintorttuohjeita. On tullut kokeiltua Koko Suomi leipoo -ohjetta ja yhteishyvän vanhaa reseptiä. Tämä ohje on jonkinlainen risteytys kahdesta edellä mainitusta. Jos tykkää oikein kosteasta runebergista niin kostutusliemen määrää kannattaa kasvattaa 1/2 - 1 dl:llä. Käytin tällä kertaa kekseinä digestivejä, mutta paremman lopputuloksen saa mielestäni piparkakuilla, silloin väristäkin tulee tummempi. Näihin ei ole lisätty karvasmantelia, koska minua arvelutti, miten se olisi sopinut rommin maun kanssa, luultavasti ihan hyvin. Kostutusliemeen voi myös käyttää punssia, kuten oikeaoppisesti kuuluu. Hyviä tuli pelkällä rommiaromillakin, vaikka jäin kyllä vähän kaipaamaan karvasmantelin mielipiteitä jakavaa makua.

Runebergintortut (10-12 kpl)
175 g voita
1 dl (70 g) fariinisokeria
1/2 dl (45 g) sokeria
2 kananmunaa
3/4 dl kermaa
3 dl (195 g) vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl (35 g) mantelirouhetta
1 1/2 dl (75 g)  keksinmuruja (piparkakkuja tai digestivejä)

Kostutus
1 3/4 dl vettä
3/4 dl (65 g) sokeria
rommiaromia

Päälle
100-150 g vadelmamarmeladia

Tomusokeri-veskuorrutus
1 dl (60 g) tomusokeria
vettä tai sitruunanmehua

Taikinan valmistus:
Voitele ja jauhota muffinipelti (silikonista ei tarvitse).
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen, koko ajan vatkaten. Kääntele voi-sokerivaahdon joukkoon kuivat aineet ja kerma. Lusikoi taikina muffinipellin syvennyksiin ja paista 175 asteessa, alatasossa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa runebergit vuoasta. Tasoita paistopinta veitsellä.

Kostutus:
Laita kaikki ainekset kapeaan kulhoon (1/2 litran mitta on hyvä) ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Kasta leivosten pohja nesteeseen, jonka jälkeen dippaa myös toinen puoli. Muutaman sekunnin pito (per puoli) nesteessä riittä.

Laita marmeladi pursotinpussiin ja pursota leivosten pinnalle pyöreä ympyrä. 

Sekoita tomusokeri ja neste keskenään. Laita minigrip-pussiin ja pursota rinkula marmeladin ympärille. 

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ei nämä nyt niin erityisen ilmavia koostumukseltaan olleet. Runebergeistähän täytyykin tulla vähän kuivakoita, kun niitä kostutetaan jälkeenpäin:) En tiedä, miksi pintaan tuli tuollaisia ilmakuplia. Olisikohan silikonivuoalla ollut jotain tekemistä asian kanssa. En yleensä laita taikinaa paljaaltaan vuokaan, mutta nyt tein poikkeuksen.

      Poista
  2. Meillä tehdään runebergintorttuja joka vuosi ja tuo mielipiteitä jakava karvasmanteli on aina mukana ehdottomasti. Meidän perheen maun mukaan se saa maistuakin suht voimakkaasti. Nää on näitä makuasioita, toiset tykkää, toiset ei voi sietää ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on:) Itsekään en ennen karvasmantelin mausta tykännyt, mutta vanhemmiten olen oppinut sen mausta pitämään.

      Poista