perjantai 13. helmikuuta 2015

Laskiaispullat (12 kpl)

Laskiainen lähestyy kovaa vauhtia, joten on aika alkaa suunnitelemaan, minkälaisia pullia mäenlaskun jälkeen tarjotaan. Pakko tunnustaa, etten ole koskaan tehnyt itse laskiaispullia ja mäkeäkään ei ole tullut laskettua sitten ala-asteaikojen. Tein ihan peruspullataikinan ja täytteeksi laitoin hilloa ja kermavaahtoa. Koulukuntiahan laskiaispulla-asiassa on kahta erilaista tai oikeastaan kolmea. Jotkut täyttävät pullansa mantelimassalla ja toiset hillolla. Lisäksi hurjimmat saattavat laittaa välin sekä hilloa että mantelimassaa. Ruotsissa taas laskiaispulla eli semlat on tapana upottaa lämpimään maitoon, jota on lautasella. Olin elänyt tähän päivään saakka siinä uskossa, että laskiaispullat täytetään vadelmahillolla, mutta pikaisen googlettamisen jälkeen huomasin, että nehän kuuluisikin täyttää mansikkahillolla. Hyviä olivat joka tapauksessa, vaikka hillovalinta olikin tällä kertaa väärä. Perinteisen kermavaahdon sijaan täytin pullat Suklaapossun innoittamana ns. leipurinkermalla eli kermavaahdolla, johon on sekoitettu vaniljakreemiä. Kreemin tein valmisjauheesta, mikä on mielestäni kelpo tavaraa ja mukavan nopea valmistaa. Leipurinkerma on myös siitä hyvä vaihtoehto, että se on koostumukseltaan jämäkämpää ja säilyvämpää kuin kermavaahto.

Pullataikina:
2 1/2 dl (250 g) maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
3/4 dl (65 g) sokeria
1 kananmuna
7 - 8 dl (450-500 g) vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
3/4 - 1 tl suolaa
100 g voita

Voiteluun ja pinnalle:
kananmunaa
raesokeria

Täyte:
vadelma -tai mansikkahilloa
2 1/2 dl kermaa
25 g sokeria
1 ps (63 g) Blå bandin vaniljakastikejauhetta
2 dl maitoa

Valmista pullataikina
Ota jauhoista noin 50 g erilleen ja sekoita joukkoon kuivahiiva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon, sokeri, kardemumma, suola ja jauho-hiivaseos. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaan hieman sitkoa. Lisää kananmuna. Lisää loput jauhoista ja lopuksi huoneenlämpäinen voi. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta. Anna kohota, kelmulla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa (mikro tai uuni on hyvä paikka) kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pihalle ja jaa taikinaa 12 osaan. Pyörittele palasista pullia ja anna niiden kohota pellillä noin tunnin ajan. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa, keskitasossa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Valmista leipurinkerma
Sekoita maito ja vaniljakreemijauhe keskenään. Vaahdota kerma ja sokeri. Kääntele kermavaahto vaniljakreemin joukkoon ja laita seos pursotinpussiin. Anna jähmettyä jääkaapissa puolen tunnin ajan ennen pursottamista.

Pullien kokoaminen
Leikkaa pullista hattu irti ja levitä alemmalle puolikkaalle hilloa. Pursota leipurinkermaa hillon päälle ja aseta hattu päälle. Koristele tomusokerilla.

Pullataikinaan tarvittavat ainekset

Alustettu pullataikina

Kohonnut pullataikina

Pullat kohoamassa

Pullat menossa uuniin


4 kommenttia:

  1. Laskiaspullat on kyllä ihania herkkuja! Itse jätän ne tänä vuonna tekemättä ja matkaan äidin luo herkuttelemaan ;D
    Olen paljon käyttänyt tuota "leipurinkermaa" eli diplomaattikreemiä täytekakkujen välissä, mutta eipä ole tullut mieleen laittaa sitä muualle! Hyvä idea! Vai onko ne sama asia? Diplomaattikreemissä kermaa ja vaniljakreemiä tulee yhtä paljon molempia.
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/04/diplomaattikreemi-24-26cm-taytekakkuun.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän ne samoja ovat. Rakkaalla täytteellä on monta nimeä:)

      Poista
  2. Ja hyvää ystävänpäivää! :D

    VastaaPoista