Lusikkaleivät ovat klassikojen klassikko, kun puhutaan pikkuleivistä. Muutamasta perusraaka-aineesta saadaan aikaan erittäin herkullinen lopputulos. Katselin netistä lusikkaleipien ohjeita ja huomasin, että on olemassa kaksi eri koulukuntaa. Toisissa ohjeissa voi ruskistetaan ja toisissa ainoastaan sulatetaan. Päätin kokeilla ruskistaa voin ja mielestäni lopputulos on ehdottomasti parempi kuin mitä saadaan aikaan pelkällä sulattamisella. Ruskistamisen ansiosta mausta tulee mukavan syvä ja pähkinäinen.
Lusikkleivät (40-45 kpl)
200 g voita
1 1/2 dl (135 g) sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
Väliin:
vadelmamarmeladia
Pinnalle:
hienoa sokeria
Ruskista voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, kun voi alkaa kuohumaan ja väristä muodostuu paahteisen ruskea. Varo kuitenkin polttamasta voita. Lisää joukkoon sokerit ja keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
Ota taikinaa teelusikkaan ja painele se tasaiseksi. Liu'uta taikina irti lusikasta ja asettele pellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.
Levitä tasaiselle puolelle marmeladia ja paina kaksi pikkuleipää yhteen. Viimeistele lusikkleivät kierittelemällä ne sokerissa.
Ihanan näköisiä! :) Itse en ole ikinä tehnyt, mutta ovat aivan varmasti vaivansa arvoisia.
VastaaPoistaKiitos. Whaat??, miten olet missannut tämän klassikon:) Ovat kyllä vaivan väärti.
PoistaMinustakin ruskistaminen tuo just sen ominaismaun noihin pipareihin. Lusikkaanmuotoilu ei oo kyl sitä mukavinta hommaa min mielestä. :)
VastaaPoistaHieno kuva. Tekis mieli nappasta yks suuhun.
Muotoilu on kyllä melko näpettämistä, mutta toisaalta taikinaa ei tarvitse kaulita ja ottaa muotilla paloja. Ei se loppupeleissä niin kamalaa ole;) Kiitos:)
PoistaLusikkaleivät no niitä parhaita pikkuleipiä, nam..
VastaaPoistaKyllä menee omaankin top5:seen:)
PoistaMinä olen tehnyt, mutta liian kauan aikaa sitten :) Nämä näyttävät mahtavilta nam!
VastaaPoistahttp://www.anninuunissa.fi/2014/03/ihanat-lusikkaleivat.html
Joskus nämä perinnereseptit tuppaavat jäädä unohduksiin. Kiitos:)
PoistaSama täällä, syönyt olen, mut en koskaan itse leiponut! Nää on kyllä niin älyttömän hyviä! Jotenkin mua se näpertely "pelottaa". Nämä on kyllä komeita!!
VastaaPoistaEi se loppujen lopuksi ole kovin vaivalloista. Taikina lusikkaan ja ulos. Tosin aikaa menee jonkin verran, kun se täytyy toistaa semmoiset 80 kertaa;)
Poista