maanantai 9. helmikuuta 2015

Suklaakakku

Tämä kakku lähti rakentumaan, kun huomasin Pienet herkkusuut -blogissa mielenkiintoisen suklaakakkupohjan ohjeen. Maijun kehut onnistuivat vakuuttamaan minut ja lähdinkin välittömästi kauppaan ostamaan maitoa ja kermaviiliä, joita ei jääkaapista löytynyt. Lisäsin taikinaan myös yhden appelsiinin kuoren raastettuna. Kakkupohjan kohotessa uunissa täytyi alkaa miettimään, minkälainen täyte kakun väliin sopisi. Päätin ottaa varmanpäälle tekemällä valkosuklaisen täytteen ja lisäämällä väleihin aprikoosihilloa. Viimeiseksi pohdin tarvitsisiko kakkua kuorruttaa? Olen jo pitkään suunnitellut suklaaganachen tekoa, joten päätin kokeilla sen tekoa. Selailin muutamia ohjeita ja yhdistelin niistä oman versioni. Täytyy sanoa, että tapahtui onnistuminen. Koostumus oli täydellisen paksuista, ei liian liru, joka valuisi yli äyräiden, eikä liian paksu, jota olisi vaikea levittää. Tästä tuli ehkä parasta suklaakakkua, jota olen koskaan tehnyt.

Pehmeä ja mehevä suklaakakkupohja:
2 dl sokeria
2 1/2 dl (165 g) vehnäjauhoja
1/2 dl (20 g) tummaa kaakaojauhetta
1/3 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 kananmunaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
0,5 dl öljyä
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 tl vaniljauutetta
1 dl kevytmaitoa
100 g taloussuklaata

Täyte:
1 dl kermaa
100 g tuorejuustoa
100 g valkosuklaata
100-150 g aprikoosimarmeladia

Suklaaganache:
1 dl kermaa
100 g tummaa suklaata (50 %)
50 g maitosuklaata (27 %)
20 g glukoosisiirappia
15 g voita

Kakkupohjan valmistus
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele (ja jauhota) valmiiksi n. 20 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka.
Mittaa, yhdistä ja sekoita kuivat aineet keskenään.
Paloittele taloussuklaa kattilaan ja lisää maito. Lämmitä hellalla miedolla lämmöllä kokoajan sekoitellen kunnes suklaa on sulanut maitoon. Nosta kattila pois levyltä.
Riko kananmunien rakenne toisessa kulhossa ja lisää sen jälkeen sekaan kermaviili, öljy, appelsiininkuoriraaste, vaniljauute (en laittanut vaniljauutetta) sekä suklaamaito. Vatkaa sekaisin.
Siivilöi kuivat aineet nesteiden päälle ja vatkaa sekaisin. Jatka vatkaamista keskiteholla n. 2 minuutin ajan ja kaada sitten taikina kakkuvuokaan. (Taikina on melko löysää)
Paista uunin keskitasolla n. 50-60 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää enää taikinaa. 
Huom! kakkupohja on melko kostea, joten tikkuun voi jäädä hieman murusia kakusta, muttei enää löysää raakaa taikinaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 15-20 minuuttia, irroita kakku vuoasta ja kääri kelmuun. Anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä. Itselläni kakku oli yön yli jääkaapissa ennen täyttämistä.

Täytteen valmistus
Ota kermasta noin 1 rkl erilleen ja sulata suklaa sen kanssa mikrossa kovalla teholla välillä sekoittaen (30 sek. kerrallaan). Lisää tuorejuusto hieman jäähtyneen suklaan sekaan. Vaahdota loput kermasta ja kääntele varovasti tuorejuusto-suklaaseoksen joukkoon.

Ganachen valmistus
Paloittele suklaa pieneksi paloiksi ja laita kulhoon voin ja glukoosisiirapin kanssa. Kiehauta kerma ja kaada muiden ainesten päälle. Sekoittele seosta kunnes se on tasaista.

Kakun kokoaminen
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä jokaiseen väliin ensin aprikoosimarmeladia ja sen päälle valkosuklaatäytettä. Anna täytetyn kakun vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti ennen kuorruttamista. Kaada suklaaganache kakun päälle ja levitä yli valunut ganache kakun reunoille veitsellä. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

20 kommenttia:

  1. Voi mikä ihanuus! Suklainen unelma ja tuo pala on niin herkullisen näköinen ♥

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä todella hyvältä! Laitan ohjeen muistiin vastaisuuden varalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mukavaa vaihtelua vaikka perustäytekakulle:)

      Poista
  3. Voi vitsit, että näyttää hyvältä! Maistuisi palanen minullekkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää. Pohja oli niin mehevä ja suklainen, ettei kostutustakaan tarvinnut:)

      Poista
  4. Oi, mikä kakku! Tuo valkosuklaatäyte vaikuttaa myös herkulliselta.. Täytyykin kokeilla tätä tilaisuuden tullen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvä täyte, vaikeahan se olisi noista aineksista pahaa saadakaan:)

      Poista
  5. Kakku näyttää tosi hyvältä ja on pakko päästä kokeilee (: pari kysymystä vaan ennen kakun tekoa.
    Voinko korvata vaniljauutteen vaniljasokerilla?
    vuokani on halkaisijaltaan 24cm. saanko sillä tarpeeksi korkean pohjan että saisin leikattua kolmeen osaan?
    kiitos etukäteen (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Vaniljauutteen voi korvata vaniljasokerilla, varmaan joku 1-2 tl voisi olla sopiva määrä. Jos rehellisiä ollaan ja miksei oltais, ;) niin ei tuo vanilja hirveästi pohjassa maistu eli halutessaan voi jättää kokonaan poiskin. Tuo 4 cm lisäys halkaisijassa saattaa kuulostaa vähältä, mutta tilavuudessa kasvu on yllättävän suuri. Kolmeen osaan leikkaaminen tulee olemaan, jos ei mahdotonta, niin ainakin hyvin hankalaa. Jos ei pienempää vuokaa löydy, niin silloin kannattaa tehdä suurempi määrä taikinaa (1,5 kertaisena on varmaankin hyvä määrä). Toivottavasti sait vastauksia kysymyksiisi ja jos jokin jäi mietittyttämään, niin vastailen ilomielin. Tulehan ihmeessä sitten kertomaan, miten onnistui :)

      Poista
  6. Satunnainen vierailija11. marraskuuta 2015 klo 9.44

    Tämä oli tosi hyvää, kiitos ohjeesta. Aprikoosin vaihdoin vadelmaan, mutta muuten noudatin ohjetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että testasit ja tykkäsit. :) Vadelma toimii varmasti hyvin täytteenä. Iso peukku, että lähdit rohkeasti testaamaan ohjetta, vaikka tämä on varmaankin monimutkaisin ohje, mikä minun blogista löytyy.

      Poista
  7. Satunnainen vierailija11. marraskuuta 2015 klo 19.04

    Tämä nousi top3 suklaakakuissa ja muutamaa on tullut testailtua! Loppupelissä kuitenkin aika kivuttomasti tuli. Maut oli kohdillaan ja kun teki pohjan edellisenä päivänä niin nopea täyttää. Maku tosin vielä parani, kun sai yön yli maustua ;). Aika vähän jäi maisteltavaa... Tuo kuorrute on ihanan leikattava.
    Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa, että nousi top3:seen. :) Niinhän se on, että kun tekee pohjan edellisenä päivänä, niin kakku valmistuu tosi nopeasti seuraavana päivänä. Itsekin tykkään kovasti tästä kuorrutteesta nimenomaan leikattavuuden vuoksi. Jotkin suklaakuorrutteet on sellaisia, että niiden leikkaamiseen pitää käyttää melkoista väkivaltaa ja leikkuujälki on sitten sen mukaista. Tämän voi ottaa suoraan jääkaapista ja leikkautuu siltikin suht. nätisti. Vielä kun käyttää kuumaa veistä, niin jälki on entistäkin siistimpää. :)

      Poista
  8. Moi? Tarviiko tuota glukoosi siirappia välttämättä olla? En viitsisi ostaa kun luulen että jää pyörimäännloppu vain kaapin pohjalle :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Voi tehdä ilmankin tai käyttää vaikka vaaleaa siirappia, jos sellaista sattuu kaapista löytymään. :) Jos päädyt nyt tai myöhemmin glukoosisiirappia ostamaan, niin sitä voi käyttää esimerkiksi itse tehtyyn jätelöön >> http://adebisia.blogspot.fi/2016/01/jaatelo-ilman-jaatelokonetta.html

      Poista
  9. kiitos vastauksestasi! lähinnä se mietitytti että mikä on glukoosi siirapin tarkotus tuosa suklaaganachellessa, antaako se tuon kiillon vai paksuuden, makeuden vai minkä :D ? pysyykö päällys täyte jämäkkänä ilman sitä :)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietääkseni se parantaa ganaschen rakennetta ja antaa kiiltoa. Jos kuorrutus tuntuu liian löysältä, niin jämäkkyyttä saa lisäämällä suklaata :)

      Poista
  10. Satunnainen vierailija11. kesäkuuta 2018 klo 12.49

    Moi!

    Ja taas leivotaan, nyt kokeilen pohjaa gluteenittomana. Tämä on ollut ensimmäisestä kakusta lähtien THE suklaakakku, jota pitää tehdä, jos halutaan hyvää kakkua. Ja on haluttu tosi monta kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Onps tosi mukava kuulla, että on päätynyt THE kakuksi. :D Pitäisi itsekin testata pitkästä aikaa, miltä tämä maistuikaan. :)

      Poista