perjantai 27. maaliskuuta 2015

Toscakakku

Toscakakku on yksi niistä leivonnaisista, joita tulee leivottua tasaisin väliajoin. Toscakakku on helppo ja nopea tehdä, ja ainoa asia, joka voi mennä vikaan on, että pohjaa ei esipaista tarpeeksi kauan, jolloin kuorrutus painuu vuoan pohjalle. Normaalisti kuorrutukseen käytetään mantelilastuja, mutta minä käytän yleensä kaurahiutaleita. Lapsuudessani meillä kotona tehtiin aina kuorrutus kaurahiutaleista ja se tapa on iskostunut minuunkin.

Kuvassa kermavaahdon päällä näkyvä muru ei ole mantelia vaan paahdettua valkosuklaata, jota suosittelen kokeilemaan. Valkosuklaa saa mukavan paahteisen maun, kun sitä paistaa uunissa hetken aikaa. Kannattaa kuitenkin olla koko ajan vahtimassa, sillä se palaa karrelle, jos vain selkänsä erehtyy kääntämään.

Pohja:
2 kananmunaa
1 1/2 dl (135 g) sokeria
2 dl (130 g) vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
1/2 dl maitoa

Kuorrutus:
75 g voita
1/2 dl maitoa
1 dl (90 g) sokeria
75-100 g (isoja) kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja

Valmista pohjataikina
Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Vuoraa halk. 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon puolet jauhoista ja kääntele ne tasaisesti muna-sokerivaahdon joukkoon. Kaada taikinan sekaan voisula ja sekoita varovasti tasaiseksi seokseksi. Kääntele joukkoon loput jauhoista. Lopuksi lisää maito taikinaan. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa, alatasossa noin 20 minuuttia.

Valmista kuorrutus
Valmista kuorrutus kakun paistuessa uunissa. Laita voi, maito ja sokeri kattilaan. Sulata keskilämmöllä ja lisää loput ainekset (kaurahiutaleita sen verran, että kuorrutus on helposti levittyvää). Lusikoi kuorrutus esipaistetun pohjan päälle ja paista kakkua vielä 10 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla.

4 kommenttia:

  1. Toscakakku on ihania lapsuuden herkkuja. Pitääkin kokeilla tehdä sitä kaurahiutaleista ja pohjaan ehkä vähän omenakuutioita mukaan. Kiitos hyvästä ideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata kaurahiutaleita, varsinkin jos et ole ennen niistä kuorrutetta tehnyt :) Omenakuutiot sopivat varmasti hyvin taikinaan. Joissakin ohjeissa pohjan päälle lisätään säilykehedelmiä esipaiston jälkeen ja hedelmien päälle tulee sitten kuorrutus. En ole kylläkään koskaan testannut kyseistä menetelmää, joten en osaa sanoa, miten hyvin toimii.

      Poista
  2. Täällähän on vaikka mitä herkkuja! :) Itse olen tehnyt vasta muistaakseni kolmeen otteeseen toscakakkua, vaikka se onkin tosi hyvää. Kokeilin kerran Sikke Sumarin vinkkiä, että pohja jätetään hieman liian raa'aksi, jolloin tosca painuu osaksi täytteen sisälle. Makuasioitahan nämä ovat, mutta itse pidin tuosta tooosi paljon. Pehmeää, kosteaa toscaa sisällä, ja päällä rapeaa, nami! Kiva ajatus pistää kaurahiutaleita päälle, pakkohan sitäkin on kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiset tosiaan tykkää raaemmasta ja toiset kypsemmästä taikinasta. Minä voisin syödä kakku/keksitaikinat vaikka suoraan kulhosta :) Kannattaa testata kaurahiutaleilla. Eihän ne niin juhlavan makuisia ole kuin mantelilastut, mutta erittäin hyvä korvike kumminkin :)

      Poista